Procedură, riscuri, avantaje

Igiena dentară, dar și aspectul joacă un rol crucial în viața socială a fiecărui om. Senzația neplăcută de a-ți acoperi dinții când râzi sau alte gesturi de acest tip sunt extrem de deranjante, iar totul se poate rezolva extrem de simplu: hai la stomatolog! Vei descoperi cât de bine se simte viața când dantura ta este sănătoasă și poți zâmbi fără frică.  

Astăzi vom discuta despre un topic interesant: implantul dentar. Dacă ai fost la doctorul stomatolog și acesta ți-a spus că vei avea nevoie de o asemenea intervenție, nu te teme, lucrurile sunt mult mai ușoare decât par. 

Decizia de a-ți pune un implant 

Înainte de a te duce la stomatolog te gândești, probabil, la ce procedură va fi nevoie. Când vine vorba de dinți lipsă răspunsul e clar: implantul. Pacienții care vin la noi sunt temători, teamă pe care după mulți ani am și înțeles-o. Neîncrederea, dar și frica de un rezultat nepotrivit sunt principalele motive pentru care oamenii vin timorați. Și frica de dentist, desigur.  

Nimic nu denotă mai mult responsabilitatea decât decizia de a trata problemele cu care te confrunți. Așa că nu veni cu teamă, simte-te bine că ai grijă de tine și pregătește-te să fii fericit cu dantura ta.  

În cele de mai jos vom detalia procedura, dar și câteva mituri pe care le tot auzim.  

Cum se creează un implant dentar 

Implantul dentar
Implantul dentar

Implantul dentar este soluția optimă pentru persoanele cărora le lipsește un dinte. Implantul dentar funcționează exact la fel ca un dinte natural, imitând structura fizică. 

După ce te-ai sfătuit cu medicul tău despre schema de tratament potrivită ție și ai ales implantul dentar, va trebuie să faci o radiografie dentară. Aceasta nu doar că este necesară doctorului tău pentru a-și da seama de structura maxilarului tău și întreaga anatomie, dar poate fi un prilej prin care să constați alte probleme sau să îți dai seama de cum funcționează dinții tăi.  

Doctorul tău îți va crea un design unic, adaptat danturii tale, pe care îl va aplica în momentul în care începe procedura. Materialele vor fi adaptate nevoilor tale. In cazul nostru, aceasta este o etapă pe care o parcurgem cu maximă atenție. Trebuie să adaptăm materialele, forma și strictura în funcție de fiecare pacient. 

Pasul 1: Implantul (creat din titan, zirconiu sau tantaliu) va fi introdus în os în plan vertical pentru a imita rădăcina dintelui natural.  

Pasul 2: Se atașează bontul – o componentă intermediară care face legătură între dintele vizibil și implant.  

Pasul 3: Se atașează coroana.  

Poate cel mai important aspect al acestui proces este că inițial sunt folosite elemente temporare. Implantul trebuie să aibă timp să se vindece, să fie integrat de țesuturi. După ce implantul este primit corespunzător de corp, adică după perioada de vindecare, se va adăuga coroana permanentă.  

Acum dintele tău funcționează exact ca un dinte natural, dar nu uita că trebuie să ai grijă de el exact așa cum îți spune doctorul.  

Riscurile și complicațiile implantului dentar 

Nu sunt foarte multe de spus aici. Este o procedură sigură, folosită de foarte mulți ani. Riscurile țin 100% de profilul pacientului. Medicul va decide dacă sunteți un candidat potrivit pentru a avea un implant.  

Totuși, nu trebuie să confundăm durerile de după cu niște complicații. La fel ca după orice altă procedură medicală, vindecarea necesită timp și poate veni cu dureri. Acestea vor fi diminuate cu ajutorul recomandărilor medicului tău, începând de la calmante până la zile de concediu. Nu despre acelea vorbim în această categorie.  

În cazuri rare, drept efect al procedurii, pot apărea vânătăi în zona feței, dar care vor trece la câteva zile după implant.  

Un risc rar, dar întâlnit, este ca țesutul corpului să respingă implantul. În faza de integrare, cea în care este folosită coroana temporară, există un risc minor de a nu fi primit implantul de corp. Asta nu înseamnă că nu există posibilitatea repetării procedurii. În acel caz specific, corpul nu a acceptat implantul. Se întâmplă rar, totuși. 

Alte riscuri implică nerespectarea indicațiilor medicului, dar și erori de procedură medicală.  

Perioada de vindecare 

Perioada de vindecare implică o serie de lucruri pe care le poți face pentru a diminua din dureri.  

1. Respectă schema creată de doctorul tău și ia calmantele prescrise.  

2. Redu activitatea în cazul în care simți că ai nevoie să te odihnești.  

3. Folosește-ți maxilarul încet, gentil, fără mișcări bruște.  

4. Evită alimentele solide.  

5. Evită fumatul și consumul de alcool (extrem de important măcar pentru primele 7 zile). 

După primele 5-6 zile, implantul nu va mai fi sesizabil, va veți bucura de un dinte adaptat design-ului cavității dumneavoastră și veți simți bucuria unei danturi perfecte.  

Rămâi în contact cu noi și după procedura implantului, căci întrebările sigur vor exista, iar noi suntem pregătiți să răspundem la ele.  

Pot mânca ce vreau după implant? 

Mereu primim această întrebare și mereu suntem bucuroși să spunem că: da! Dacă în perioada de vindecare ai fost limitat în alimentele pe care puteai să le consumi, acum se schimba! După perioada de vindecare ai voie să mănânci orice, exact ca și când ai avea dinți normali. Cu atenție, evident, să nu mănânci alimente exagrat de tari (exact cum făceai și cu cei naturali). Totul este normal, ca și când ai avea dinții tăi.  

Dezavantajele implantului dentar 

Două dintre principalele dezavantaje sunt: costul ridicat și perioada de vindecare. Considerând însă cât de durabil este un implant dentar, putem concluziona că nu au chiar caracterul unor dezavantaje.  

Creăm schema de tratament ținând cont de bugetul clientului, cât să fie totul corect.  

Cât de scump este un implant dentar?  

Implantul dentar este o investiție. Există implanturi care odată puse au rezistat pentru toată viața.  

De aceea, prețul este la prima vedere unul destul de ridicat, dar corect setat în funcție de materialele utilizate, procedura realizată de medic și durabilitatea generală.  

Cu toate acestea, vă puteți consulta cu medicul dumneavoastră și stabili, în funcție de bugetul disponibil, schema de tratament potrivită pentru dumneavoastră. 

Există și perioade cu reduceri, iar ele sunt anunțate pe Facebook: Stoma Urgent. 

Drept concluzie, putem spune că implantul dentar este o metodă sigură și eficientă de înlocuire a unui dinte lipsă pe temen lung.  

Contactează-ne pentru detalii. 

Nr tel: 0723 869 694
Email: tiberiu.radulescu869@gmail.com