Scoaterea firelor după implant dentar
iunie 20, 2023Implant dentar de calitate de la Nova Implants
iulie 2, 2023O multime de persoane ce sunt în căutarea unui implant dentar nu pricep de ce li se cere să renunțe la țigări. Nu este o surpriză că fumatul este dăunător pentru sănătate.
Dar, ai idee că acest viciu poate fi un obstacol în obținerea rezultatelor optime ale unui tratament cu implant dentar?
Fumul de țigară este cel mai frecvent întâlnit în gură și în plămâni. Acesta are două impacturi majore asupra sănătății bucale:
- pe de o parte, fumul de țigară provoacă arsuri la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală și înfunda glandele care produc saliva, provocând uscăciunea gurii;
- nicotina interferează cu fluxul sangvin prin afectarea vaselor de sânge. Aceasta împiedică vindecarea adecvată a unui implant dentar, obstrucționând recuperarea maxilarului, situație care poate duce la eșecul implantului dentar.
Deficitul de salivă facilitează acumularea bacteriilor, care pot cauza probleme dentare, cum ar fi boala parodontală.
Mai mult, există și alte categorii de pacienți care pot întâmpina dificultăți în succesul unui tratament cu implant dentar, precum cei care consumă alcool excesiv, cei cu diabet, cu afecțiuni cardiace sau bruxism. Daca vrei sa afli cat costa un implant dentar, viziteaza aceasta pagina.
Impactul fumatului asupra unui implant dentar
- Diminuează circulația sangvină spre țesuturile osoase și moi din cavitatea orală
- Slăbește procesul de vindecare a oaselor și țesuturilor
- Deteriorează calitatea osului
- Poate duce la pierderea osului care înconjoară implantul
- Provoacă inflamații în zona implantului – periimplantită
- Influentează negativ eficiența grefelor osoase
Reușita unui implant dentar depinde de integrarea rădăcinii de titan în os. Fumatul, imediat după inserarea implantului, reduce viteza de vindecare și mărește riscul de infecție, ceea ce poate conduce la pierderea implantului.
În contrast, persoanele care au abandonat fumatul înainte de a primi un implant dentar au avut un procent de succes similar cu cel al nefumătorilor.
Ideal, cei care doresc un rezultat pozitiv în urma unui tratament cu implant dentar, ar trebui să se lase de fumat cu cel puțin patru săptămâni înainte de intervenție și să continue acest regim pentru cel puțin 12 săptămâni după procedură.
De ce nu este recomandat să fumez după ce implantul s-a vindecat?
În cavitatea bucală a unei persoane care fumează, implanturile dentare se confruntă cu un mediu semnificativ mai ostil.
Cercetările recente, efectuate pe implanturi la atât fumători, cât și nefumători, arată că la cei care fumează, densitatea osului se reduce cu 0,16mm pe an.
Chiar dacă pare un declin minor, pe termen lung acesta poate duce la pierderea osului care susține implantul, ceea ce, în final, poate cauza pierderea acestuia.
De pildă, un studiu efectuat în Spania, la Universitatea din Murcia, în 2007, oferă cel mai convingător argument privind impactul negativ al fumatului asupra tratamentului cu implant dentar.
Studiul a fost realizat pe un grup de 66 de pacienți, care au primit un total de 165 de implanturi dentare. Urmărind evoluția pacienților pe o perioadă de 5 ani, s-a observat că rata degradării implanturilor la fumători a fost de 15,8%, în timp ce la nefumători a fost doar 1,4%.
Mai mult, la fumătorii intensi (cei care fumează peste 20 de țigări pe zi), rata de eșec a fost de 30,8%.
Nicotina si Implantul Dentar
Nicotina, un compus chimic prezent în țigări, este unul dintre principalii factori care cresc probabilitatea respingerii unui implant dentar.
Pe lângă inhibarea funcțiilor unor centre nervoase din creier, nicotina limitează de asemenea circulația sangvină în capilare, care se găsesc în abundență în țesuturile zonei maxilo-faciale.
Se pare că în structurile cavitații bucale se generează mai puțini anticorpi necesari combaterii infecțiilor și vindecării rănilor.
Pe lângă diminuarea producției de anticorpi, fumătorii experimentează și o scădere a secreției de salivă, care este al doilea mecanism natural de dezinfectare și curățare a rănilor din organism.
Prin urmare, fumătorii sunt mai expuși la afecțiuni orale și au tendința de a se recupera mai greu după tratamente.
În ceea ce privește implantul dentar, boala gingivală reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc, întrucât inflamația se poate extinde la nivelul osului maxilar. Cicatrizarea mai lentă a gingiilor influențează de asemenea întregul proces postoperator.
Cum să minimizezi probabilitatea respingerii unui implant dacă ești fumător?
recomandarea ideală a tuturor dentistilor este ca pacienții să renunțe la fumat. Cu toate acestea, pentru mulți, acest lucru poate părea o sarcină dificilă, mai ales dacă sunt fumători de lungă durată.
Dacă pacientul nu poate elimina complet acest obicei, ar trebui să se abțină de la fumat cel puțin o săptămână înainte de procedură și timp de două săptămâni ulterior.
De asemenea, este esențial să se mențină o igienă orală adecvată (periajul dinților de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și clătirea gurii cu o soluție de gură), să se ia medicamentele prescrise de doctor, și să se respecte recomandările privind modificarea regimului alimentar.
Dieta joacă un rol esențial în procesul de vindecare, deoarece anumite alimente pot favoriza inflamația, în timp ce altele pot contribui la vindecare și regenerare.
De asemenea, este crucial să se facă vizite regulate la medicul dentist pentru a urmări progresul vindecării și pentru a interveni la timp dacă apar probleme. În plus, orice semne de infecție sau disconfort trebuie raportate imediat medicului.
Chiar și cu aceste precauții, este important de înțeles că fumatul rămâne un factor de risc major pentru succesul unui implant dentar. Prin urmare, cel mai bun curs de acțiune rămâne renunțarea completă la fumat.
Concluzii
Prin urmare, ești acum conștient de riscul pe care îl prezintă fumatul pentru succesul unui implant dentar. Ce decizi? Să păstrezi un obicei dăunător sau să optezi pentru un zâmbet strălucitor și sănătos?
Respectă cu rigurozitate instrucțiunile medicului tău specialist și urmează cu exactitate tratamentul indicat după procedura de inserare a implantului dentar.
Doar astfel vei putea să te bucuri de implanturile tale dentare pe întreaga durată de viață.